اخذ تائیدیه از سازمان آتشنشانی

اخذ تائیدیه از سازمان آتشنشانی

اخذ تاییدیه آتشنشانی 

اخذ تاییدیه از سازمان آتش نشانی استان تهران

 

تمامی ساختمان هایی که ارتفاع آن ها بیشتر از 23 متر از کف خیابان باشد و کلیه مکان های تجاری و ادارای و ... که مساحتی وسیع و بار حریق بالا دارند برای دریافت پایانکار نیاز به اخذ تاییدیه از سازمان آتش نشانی استان تهران دارند. این تاییدیه پس از رعایت کلیه ضوابط و دستورالعمل های ایمنی سازمان آتش نشانی و انجام بازرسی های لازم توسط بازرسان این سازمان صادر می شود.

 لازم به ذکر است ، تمامی ساختمان های 4 طبقه به بالا روی همکف، با هر تعداد واحد طبق دستورالعمل سازمان آتش نشانی ملزم به طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق  مورد تأیید این سازمان  است .

اسامی شرکت های وارد کننده تجهیزات ایمنی و آتش نشانی مورد تأیید سازمان آتش نشانی در وندور لیست این سازمان موجود است . ( برای مشاهده و دانلود برروی لینک زیر کلیک نمایید.)

وندور لیست آتش نشانی تهران

شرکت ها و اشخاصی که درزمینه ساخت ساختمان فعالیت دارند می توانند با مراجعه به شرکتهای مشاور آتش نشانی به راحتی روند طراحی و اجرای ضوابط و دستورالعمل های ایمنی و آتش نشانی را طی کرده و این تاییدیه را دریافت کنند.

 

راهنمای کامل مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی

 

مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی

 

ضرورت اخذ تاییدیه آتش نشانی در چیست؟

 

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای ساختمان فراتر از یک کاغذ و یا یک تاییدیه ساده است. از نظر قانونی این تاییدیه گواه بررعایت استانداردهای ایمنی به طور دقیق و کامل در یک ساختمان و یا پروژه ساخت می باشد و از اهمیت بالایی برخوردار است.

قوانین مقررات ملی ساختمان و قوانین شهرداری اخذ تاییدیه آتش نشانی را برای دریافت پایان کار و بهره برداری از ساختمان الزامی کرده است . در صورت بروز آتش سوزی و یا خطرارت احتمالی دیگر، نبود این تاییدیه عواقب قانونی سنگینی در پی خواهد داشت. از نظر ایمنی، ساختمان هایی که دارای تاییدیه آتش نشانی هستند  مجهز به سیستم اعلام و اطفا حریق استاندارد و خروجی های اضطراری مجهز هستند که این امر باعث می شود در مقابل خطرات حریق کاملا ایمن باشند .

این سند یک الزام قانونی و یک ضمانت نامه برای ساکنان ساختمان خواهد بود زیرا داشتن سیستم های اعلام و اطفا حریق خودکار مورد تأیید، گسترش و صدمات ناشی از آتش سوزی را به شدت کاهش می دهند .

داشتن تاییدیه آتش نشانی تاثیر مستقیم بر ارزش ملک داشته و هزینه های بیمه ساختمان را به طور چشمگیری کاهش می دهد . شرکت های بیمه برای ساختمان هایی که تاییدیه آتش نشانی دارند شرایط ویژه ای لحاظ می کنند.

 

مزایای اخذ تاییدیه آتش نشانی 

  1. تاییدیه اطمینان می دهد که ساختمان از نظر تجهیزات ایمنی و مسیرهای خروج اضطراری مناسب است.
  2. رعایت اصول ایمنی شامل استفاده از تجهیزات استاندارد (مانند کپسول های آتش نشانی، سیستم های اعلام و اطفاء حریق) باعث جلوگیری از شرایط خطرناک است.
  3.  بر اساس مقررات ملی ساختمان ، ساختمان ها ی 5 طبقه به بالا، خصوصاً ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی و مراکز عمومی، ملزم به اخذ تاییدیه آتش نشانی هستند. 
  4. ساختمان هایی که تاییدیه آتش نشانی دارند، کمتر در معرض خطر آتش سوزی های گسترده  قرار می گیرند و در صورت وقوع حوادث، میزان خسارت به حداقل کاهش میابد .
  5. اخذ  تاییدیه آتش نشانی به عنوان یک عامل کیفی  و یک سرتیفیکیت معتبر برای ساختمان است .
  6.  شرکت های بیمه برای صدور بیمه برای ساختمان ها، داشتن تاییدیه آتش نشانی را شرط لازم می دانند.

 

 برای اخذ تاییدیه آتش نشانی چه مواردی بررسی می شود؟

 

  • سیستم اعلام حریق از جمله  دتکتورهای دود، حرارت و کنترل پنل ها
  • سیستم اطفاء حریق شامل کپسول های آتش نشانی، شیرهای هیدرانت و  سیستم اطفاء حریق خودکار از جمله اسپرینکلرها
  • عرض  و تعداد راه های خروج، روشنایی اضطراری، علائم خروج
  • نحوه نگهداری از مواد قابل اشتعال و مواد شیمیایی در صورتی که ساختمان کاربری تجاری یا اداری داشته باشد و یا کارخانه و سوله و .... باشند .

 

مراحل اخذ تاییدیه آتشنشانی 

 

  1. تهیه نقشه ها و طرح های ایمنی: این نقشه ها باید نشان دهنده سیستم های اعلام و اطفاء حریق، خروجی های اضطراری، مسیرهای دسترسی آتش نشانی، سیستم های برق و گاز ایمن و دیگر جزئیات باشند.
  2. بازرسی و ارزیابی سازمان آتش نشانی: کارشناسان آتش نشانی با مراجعه به ساختمان، تمامی موارد فنی و اجرایی را بررسی می کنند تا مطمئن شوند که ساختمان با استانداردهای ایمنی منطبق است.
  3. نصب سیستم های ایمنی: پس از طراحی نقشه ها، ساختمان باید به سیستم های ایمنی لازم شامل نصب کپسول های آتش نشانی، سیستم های اعلام حریق و تجهیزات اطفاء حریق مجهز شود.
  4. بازرسی نهایی: پس از نصب و راه اندازی سیستم های ایمنی، کارشناسان آتش نشانی یک بار دیگر ساختمان را بررسی کرده و تاییدیه صادر می کنند.

 

انواع تاییدیه آتش نشانی 

اخذ تاییدیه، مستلزم طی مراحل قانونی و بررسی دقیق سیستم های اعلام و اطفا توسط کارشناسان مجرب سازمان آتش نشانی می باشد. در فرایند صدور تاییدیه، این کارشناسان با حضور در محل، به ارزیابی و کنترل موارد ذیل می پردازند:

  • سیستم های اعلام حریق: شامل دتکتورهای دود، حرارت، گاز و …
  • سیستم های اطفای حریق: شامل شیرهای هیدرانت، بوستر پمپ، اسپرینکلر و …
  • معابر خروج اضطراری: از نظر عرض، تعداد، مسیر و علائم هشداردهنده
  • وسایل و تجهیزات خاموش کننده حریق: شامل کپسول های آتش نشانی، جعبه های کمک های اولیه و …
  • راهکارهای تخلیه اضطراری: متناسب با نوع کاربری و جمعیت ساکن

 

تاییدیه ایمنی ساختمان از نظرتجهیزات ایمنی و آتش نشانی 

  • بررسی نقشه های ساختمان و سیستم های اعلام و اطفاء حریق
  • بررسی مسیرهای خروج اضطراری و دسترسی های ایمن
  • ارزیابی مواد ساختمانی و سیستم های برقی
  •   بررسی شرایط امنیتی کاربری و نوع ساختمان برای جلوگیری از آتش سوزی

 

تاییدیه برای دریافت پایانکار ساختمان از شهرداری 

این تاییدیه که به آن تاییدیه بهره برداری ساختمان نیز گفته می شود، پس از پایان ساخت و تکمیل پروژه صادر می شود و نشان دهنده این است که ساختمان به طور کامل مطابق با استانداردهای ایمنی سازمان آتش نشانی طراحی و ساخته شده است. این تاییدیه پیش از بهره برداری یا استفاده از ساختمان به ویژه در مواردی که کاربرد عمومی دارند و یا تعداد طبقات در آن ها بیش از 5 طبقه است  (مانند بیمارستان ها، هتل ها، مراکز تجاری، مدارس و غیره) ضرورت دارد.

برای دریافت این تاییدیه کارشناسان سازمان آتش نشانی ، موارد زیر را بررسی و تأیید می کنند: 

  • طراحی، نصب و اجرای کلیه ی  سیستم های اعلام حریق، اطفاء حریق، کپسول های آتش نشانی، و سایر تجهیزات ایمنی و
  • بررسی تأسیسات ساختمان  و تجهیزات برقی ساختمان
  • بررسی سیستم های روشنایی اضطراری و مسیرهای خروج اضطراری
  • بررسی محل های تجمع مثل روف گاردن یا سالت اجتماعات در ساختمان  و دسترسی های آتش نشانی آن ها

 

چه زمانی نیاز به اخذ مجدد تاییدیه آتش نشانی هست؟

در صورت ایجاد هرگونه تغییر در سیستم ایمنی و آتش نشانی در ساختمان نیاز به اخذ تاییدیه مجدد می باشد. به طور مثال اگر کاربری یک ساختمان تغییر کند حتما باید سیستم تجهیزات ایمنی و اعلام و اطفا حریق آن بازبینی و دوباره طراحی و اجرا و تأیید شود.

افزودن طبقات ، تغییر در سیستم های ایمنی ، برق کشی و ... نیز شامل تغییر در سیستم ایمنی بوده و باید توسط کارشناسان ساختمان دوباره بازدید شود تا تأیید گردد که  تغییرات اعمال شده به ایمنی ساختمان آسیب نرساند و تمامی اصول ایمنی همچنان رعایت شود.

 

تاییدیه طراحی، نصب و اجرای سیستم های اعلام و اطفا حریق

مهمترین تاییدیه ، تاییدیه طراحی نصب و اجرای سیستم های اعلام و اطفا حریق است. هنگامی که سیستم های اعلام و اطفا حریق در ساختمان نصب می شوند بازرسان سازمان آتش نشانی با بازدید از آن ها و تست عملکرد تک تک اجزا تضمین می کنند که سیستم ها به درستی نصب شده و عمل می کنند.

 

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای ساختمان های صنعتی

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای ساختمان های صنعتی که بنا به شرایط خاص خود نیاز به تاییدیه ویژه دارند؛ با توجه به خطرات بالای آتش سوزی و یا کار با مواد خطرناک، به صورت خاص بررسی می شوند .

برای این نوع ساختمان ها، علاوه بر نصب سیستم های آتش نشانی، باید موارد خاصی مانند تهویه، سیستم های ضد انفجار، و تجهیزات حفاظتی دیگر  نیز بررسی شود.

 

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای برج ها و ساختمان های بلند

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای برج ها و ساختمان های بلند، که به دلیل ارتفاع زیاد به تجهیزات ویژه نیاز دارند و در برابر آتش و خطرات ناشی از آن به شدت آسیب پذیر هستند، الزامی است.

در این پروژه های عظیم به علت ارتفاع زیاد، برای اطفاء آتش در طبقات فوقانی و نجات جان و مال آدم ها به امکانات ویژه آتش نشانی نیاز است. نصب و راه اندازی سیستم های اعلام حریق در طبقات مختلف برای این نوع از ساختمان ها امری ضروریست و همچنین تعبیه مسیرهای خروج اضطراری و پله های فرار بسیار ضروریست.

 

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای اماکن خاص مانند بیمارستان ها

تاییدیه سازمان آتش نشانی برای اماکن خاص مانند بیمارستان ها نیز نوعی دیگر از تاییدیه های سازمان آتش نشانی است که باید با دقت ویژه تأیید و بررسی شود. اخذ تاییدیه های مختلف از سازمان آتش نشانی به منظور تضمین ایمنی در برابر آتش سوزی و حفظ جان و مال ساکنان و کاربران ساختمان ها اهمیت زیادی دارد. این تاییدیه ها معمولاً به صورت گواهی های رسمی و پس از ارزیابی و بازدیدهای کارشناسی صادر می شوند. هر نوع ساختمان و پروژه ای، بر اساس ویژگی ها و کاربرد خود، نیاز به تاییدیه های مختلفی دارد.

 

مدارک لازم برای اخذ تاییدیه آتش نشانی 

 

برای اخذ تاییدیه آتش نشانی، بسته به نوع پروژه (ساختمان مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و غیره)، مدارک و مستندات خاصی باید به سازمان آتش نشانی ارائه شود. این مدارک به طور کلی برای ارزیابی ایمنی ساختمان و مطابقت تجهیزات ایمنی آن با استانداردهای ایمنی آتش نشانی ضروری هستند.

  1. نقشه های معماری و تأسیساتی
  2. گزارش های فنی و محاسبات
  3. تأسیسات آتش نشانی و ایمنی
  4. گزارش بازدیدهای اجرایی
  5. مدارک مالکیت و مجوزهای قانونی
  6. کپی مجوز ساخت یا تغییر کاربری
  7. کپی سند مالکیت
  8. گواهی استاندارد مصالح ساختمانی
  9. مدارک مربوط به سیستم های تهویه و دودکش ها
  10. گزارش سیستم های برقی
  11. گواهی نظارت بر ایمنی

مدارک و مستندات دقیق و کامل برای این تاییدیه بسیار مهم هستند، زیرا کمک می کنند تا ارزیابی های دقیقی درخصوص ایمنی و مقابله با خطرات آتش سوزی انجام شود.

 

تفاوت تعداد طبقات در مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی

 

تعداد طبقات ساختمان تأثیر زیادی بر مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی دارد. هرچه تعداد طبقات بیشتر باشد، الزامات ایمنی پیچیده تر و نیاز به سیستم های آتش نشانی پیشرفته تر می شود. از این رو، تأسیسات و تاییدیه آتش نشانی برای ساختمان های بلندمرتبه دقیق تر و سخت گیرانه تر از ساختمان های کوتاه مرتبه است. همچنین، توجه به مسیرهای خروج اضطراری، سیستم های اطفاء حریق، و سایر تدابیر ایمنی برای ساختمان های بلندمرتبه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

ساختمان های کم طبقه یا ویلایی

الزامات ایمنی برای  ساختمان های یک یا دو طبقه، معمولاً ساده تر هستند و به دلیل ارتفاع کمتر، دسترسی به مسیرهای خروج اضطراری و سیستم های اطفاء حریق آسان تر است.

نصب سیستم های اطفاء حریق مانند کپسول های آتش نشانی، سیستم های اعلام حریق و مسیرهای خروج اضطراری در این ساختمان ها یا وجود ندارد و یا  ساده تر و کمتر است. الزامات مربوط به تهویه، سیستم های خودکار اطفاء حریق و  استفاده از مواد مقاوم در برابر آتش معمولاً در این نوع از ساختمان ها یا وجود ندارد و یا محدود به بخش های خاصی از ساختمان است.

 

ساختمان های 3 تا 5 طبقه

با افزایش تعداد طبقات، الزامات ایمنی مهمتر و با دقت بیشتری طراحی و اجرا میشود . در این ساختمان ها، تأسیسات آتش نشانی باید به گونه ای طراحی شوند که در صورت وقوع آتش سوزی، ایمنی ساکنان و کارکنان ساختمان را تأمین کنند.

علاوه بر نصب کپسول های آتش نشانی ، این ساختمان ها به سیستم اعلام حریق ترجیحا خودکار مجهز هستند . طراحی و اجرای مسیرهای خروج اضطراری برای ساختمان های چندطبقه بسیار با اهمیت است . باید در هر طبقه دسترسی به مسیرهای خروج اضطراری و پله های فرار مناسب پیش بینی  و تعبیه شوند. در این نوع ساختمان ها، تأسیسات و سیستم های ایمنی آتش نشانی باید دقیق تر طراحی و نصب شوند .

 

ساختمان های 6 تا 10 طبقه

در ساختمان های 6 تا 10 طبقه، الزامات ایمنی  نیاز به تاییدیه سازمان آتش نشانی دارند . بعد از طراحی و نصب تجهیزات اعلام و اطفا حریق بازرسان سازمان آتش نشانی به طور کامل سیستم ها را تست کرده و در صورت تأیید به این ساختمان ها سرتیفیکیت سازمان آتش نشانی که برای دریافت پایانکار ضروریست اعطا میشود .

 این ساختمان ها نیاز به تأسیسات آتش نشانی پیشرفته تر و دقیق تری  دارند، زیرا خطرات ناشی از آتش سوزی در این ساختمان ها بیشتر است و در صورت عدم تأیید آتش نشانی امکان بهره برداری از این ساختمان ها نخواهد بود .

 

ساختمان های بلند و بالای 10 طبقه

به علت تعداد طبقات زیاد و ارتفاع بلند این ساختمان ها دسترسی به طبقات اخر بسیار سخت خواهد بود مخصوصا هنگام خطر آتش سوزی پس رعایت تمهیدات ایمنی و آتش نشانی در این نوع از ساختمان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است .

این نوع از ساختمان ها نیز برای دریافت پایانکار به تاییدیه سازمان آتش نشانی نیاز دارند و تست عملکرد سیستم های اعلام و اطفا حریق خودکار در این ساختمان ها با دقت و وسواس بسیار بالا توسط کارشناسان مجرب آتش نشانی صورت میگیرد. در ساختمان های بلند مرتبه  سیستم های اعلام حریق خودکار، سیستم های اطفاء حریق خودکار، سیستم های تخلیه دود و تهویه ویژه ضروری هستند. سیستم های اعلام و اطفا حریق در تمامی طبقات به تعداد کافی باید موجود باشند و عملکرد آنها تضمین شده و صد در صدی باشد .

در این ساختمان ها، مسیر خروج اضطراری و راه پله های فرار باید به گونه ای  طراحی شوند  که در صورت وقوع آتش سوزی، ساکنان به راحتی بتوانند از ساختمان خارج شوند.در برخی ساختمان ها، به ویژه در پروژه های بزرگ تجاری و اداری، ممکن است نیاز به نصب تجهیزات خاصی مانند پله های آتش نشانی، تجهیزات ویژه دسترسی برای آتش نشانان، و دیگر امکانات مرتبط با ایمنی در برابر آتش باشد.

 

مدت اعتبار تاییدیه سازمان آتش نشانی

 

اعتبار تاییدیه آتش نشانی دائمی نیست و باید به صورت دوره ای (معمولاً سالیانه) تمدید شود. این اقدام برای اطمینان از صحت عملکرد و کارایی سیستم ها و تجهیزات ایمنی حریق در طول زمان انجام می شود.

اگر در طول دوره اعتبار، تغییراتی مانند تغییر کاربری، افزایش یا کاهش طبقات، تغییر در نقشه ها یا سیستم های ایمنی رخ دهد، تاییدیه قبلی باطل شده و باید مجدداً درخواست بررسی و صدور تاییدیه ارائه شود.

 

هزینه تاییدیه آتش نشانی 

 

هزینه دریافت تاییدیه آتش نشانی به نوع پروژه یعنی مسکونی تجاری اداری و ... بودن پروژه ، مساحت پروژه ، تجهیزات به کار رفته در سیستم های اعلام و اطفا حریق به کار رفته در ساختمان ،تعداد و نوع بازرسی های مورد نیاز برای ساختمان (مانند بازدیدهای مرحله ای یا نهایی) و هزینه های مرتبط با اصلاحات تجهیزات ایمنی و آتش نشانی در ساختمان رابطه مستقیم دارد .

 

 

امتیاز کاربران

0(0)

سوال خود را در این قسمت مطرح کنید

پرسش و پاسخ(۲ مورد)

avatar

توسط علی

۱۴۰۳/۰۷/۳۰

سلام. آیا نقشه ای که برای سیستم ضد آتش ساختمان طراحی میشود هم احتیاج به تایید داره؟

پاسخ :

سلام. بله دوست عزیز

قبل از هرگونه اقدامی احتیاج به اخذ تاییدیه هست. ابتدا باید نقشه طراحی شده مورد تایید قرار بگیره و بعد به مرحله اجرا در بیاد. البته نیاز هست این کار رو به شرکت های مورد تایید سازمان آتش نشانی بسپارید.برای دیدن لیست شرکت ها میتونید به  لینک وندور لیست آتش نشانی تهران مراجعه کنید.

avatar

توسط علی

۱۴۰۳/۰۷/۳۰

سلام. نقشه اعلام حریقی که به شرکت های مجری می دهیم هم نیاز به تایید سازمان آتش نشانی داره؟ یا فقط بعد از اجرا نیاز به تایید هست؟

پاسخ :

سلام.

بله.قبل از پیاده سازی سیستم اعلام و اطفا حریق نیاز به تایید نقشه طراحی شده است. البته در نظر داشته باشید شرکتی که کار طراحی و اجرای سیستم ضد حریق رو بهشون می سپارید جز لیست شرکت های مورد تایید سازمان آتش نشانی باشن. برای دیدن لیست شرکت های مجاز می تونید به وندور لیست سازمان آتش نشانی مراجعه کنید.

support call
download catalogs